locatietheater

Lucky Shots


Met kleine aanpassingen kan Lucky Shots gespeeld worden die samen gaan met de Covid-19 richtlijnen.

Kan je de wetten van de zwaartekracht omzeilen of zelfs overwinnen?

Deze ambitieuze onderzoeksvraag vormde het vertrekpunt voor Lucky Shots. Ontsproten uit het verlangen om datgene te bereiken dat voor de mens fysisch onmogelijk is, om ons van datgene te ontdoen dat ons met beide voeten op de grond houdt: de zwaartekracht. Noem het naïef of uitdagend, hoogmoed of rebels.

 

Als wetenschappers bekampten ze de zwaartekracht telkens met nieuwe ideeën en experimenteerden ze met bewegingsmateriaal. Al snel werd duidelijk dat ze niet zouden slagen in hun opzet. Meer dan eens kwam hoogmoed ten val. Hun falen inspireerde echter meer dan de initiële onderzoeksvraag: het leverde nieuwe inzichten en interessant bewegingsmateriaal op. Vallen, van een gênante uitschuiver tot een dodelijk accident, werd het nieuwe vertrekpunt voor Lucky Shots. Een werkwoord dat haar bestaan dankt aan de zwaartekracht en hen, net daarom, het ideale instrument leek om diezelfde zwaartekracht op een theatrale manier uit te dagen.

Lucky Shots is een knipoog naar het menselijk verlangen om bovenmenselijk te zijn. Cie. Woest ontdekt in haar zoektocht naar een antwoord op de zwaartekracht een nieuwe vrijheid. Hun falen groeit uit tot strategie. Het resultaat is een fragmentarische voorstelling. De kijker wordt overladen met slides of life, streams of accidents, absurde beelden en banale situaties. Ze dagen de zwaartekracht uit met groteske uitvergrotingen, onverwachte wendingen, verrassende twists en gebundelde kracht. Dat de wetten van de zwaartekracht vastliggen, valt niet te ontkennen. Maar binnen het theatrale kader van Lucky Shots bepalen de vijf performers zelf de spelregels.

Bestaat er zoiets als gracieus vallen? Jazeker, toont Cie Woest in de even ingenieuze als humoristische voorstelling Lucky Shots.

Henri Drost – Theaterkrant

★★★

Regie: Manon Avermaete · Cast: Jessica van Cauteren/Sarah Vingerhoets, Melanie Weijters/Judith Clijsters, Paulien Truijen/Noemi Wagner, Elysia McMullen, Anna Zurkirchen/Hannah Rogerson · Muziek: verschillende artiesten · Productie:  Paulien Truijen · Fotografie: Jeroen Trispel, Cees Wouda, Herman Rensenbrink, Johannes Ode, Simple Studio, Sander Korvemaker, Michel Wiart, Yves Petit · Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten (NL), Dansmakers (NL), Festival Spoffin (NL), Provinciaal Domein Dommelhof Neerpelt (BE), Festival MiramirO (BE), Festival Deventer op Stelten (NL), Le Hangar, Amiens (FR). · Met speciale dank aan:  Courtney Robertson, Carli Gellings, Maartje Pasman.